14 tammikuuta, 2012

BARF - Born Again Raw Feeders

Raaka syöppö Mummilassa.
Viikonloppu vierähtää Kingin kanssa Turussa äitini luona. Käytiin tänään kuuntelemassa Saksanpaimenkoiraliiton alaosaston SPL-Turun järjestämä Martina Matikaisen luento raakaruokinnasta Raisiossa. Matikainen on SPKL-tuomari ja saksanpaimenkoirakasvattaja - muun muassa. Mukava oli taas saada yhden pidempään (vuodesta -06) raakaruoalla koiriaan ruokkineen näkemystä asiaan. Ja varsinkin näin oman rodun edustajana. Sinänsä pääperiaatteet oli samat kuin muillakin kuulemillani asiantuntijoilla, "normaalit" pienet eroavaisuudet kananmunien, lisäravinteiden käytön ja liha-luu-suhteiden määrissä (olen jo huomannut, että jos jossain niin näissä yleensä eroja). Kuten M. heti alussa mainitsikin, ruokinnassa ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa, koirakohtaiset erot aina huomioitava - kuitenkin korostaen että on nyrkkisääntöjä jotka tulee huomioida ja niitä sitten kävimme tänään läpi parituntisen luennon aikana.

Lisänä muihin luentoihin/tutustumiini aineistoihin kuulin tänään myös koiranpennun barf-ruokinnasta sekä luennoitsijan omakohtaisen kokemuksen kantavan nartun raakaruokinnasta. Se mikä jäi mietityttämään (ja oli ihan hauska show-numero) oli Martinan kasvis-hedelmäsoseen teko monitoimilaitteella luennon lopuksi. Kysymykseen, riittääkö hänen mielestä noiden Murre mixien kasvispitoisuudet kattamaan kasvisosion ruuasta hän totesi mixeissä olevien kasvisosuuksien olevan hyvin yksinkertaiset ja että hän suosittelisi tekemään soseet itse. Kun seurasi miten M. soseutti kiinankaalia, jäävuorisalaattia, parsa- ja kukkakaalia, kesäkurpitsaa, kurkkua, omenaa, valkosipulia ja banaania... välillä koko soseuttajakonetta ilmassa heilutellen ;) ..nosti minussakin pieni kasviskokki vihreää päätään. Iltaruokaan Kinkku saikin tänään itsesoseutetut vihannekset (kiitos äiti!). Alas meni. Toki jos jatkossa alan minäkin heilumaan soseuttajan kanssa niin lyön nuo vihannekset vielä ensin pakastimeen. Mutta näin kun reissussa ollaan niin... Reissussa olo ja raakaruokinta herätti kysymyksiä. Itse en tuota yhdistelmää kylläkään pidä mutkikkaana. Kaupasta saa tuoretta raakaa lihaa päivittäin ja lihaiset luut voi laittaa toisen pakastimeen. Kertoipa joku hankkineensa autoonsa minipakastimenkin! xD No, meillä ei reissata tässä mittakaavassa.

Kaiken kaikkiaan ihan hyvä luento, uutta asiaa ei kauheasti tullut mutta nimenomaan lähdinkin kuulemaan rotuedustajan mielipiteitä ja näkemyksiä asiaan. Matikainen oli hyvä ja rauhallinen esiintyjä, joka pysyi hyvin asian ytimessä vilkkaasti kysymyksiä herättäneen aiheen osalta.

Kuulin minulle uuden määritelmän BARF - kirjaimille "Born Again Raw Feeders". Ei tässä tosin kovin uudestisyntynyt olo ole *haukotus*. Pitkiä työpäiviä taas viime vkolla tehneenä. Tämä näkyy myös viime päivien postausten tiheydessä.. tai niiden harvuudessa (onko toi taas mikään suom. kielinen sana?).

* * * * *

Viides lukija! Kiva saada sinut seuraamme Henna. =)
Alan olla hieman ku... uusessa lupausteni kanssa ja joudunkin hieman helpottamaan temppukavalkaadia jotta saadaan tuloksia. En ihan arvannut että lukijoita liittyy blogiin tätä vauhtia ;) Tassu - tätä ei pojat vielä osaa!
- Katjamaarit

10 kommenttia:

  1. Meillä on ton ruokinnan suhteen just kiivas mietintävaihe menossa, ku barffaus kiinnostais, vaan tuntuu, että informaatiota on aivan liikaa eikä tiiä yhtään mistä alottais... Ja sopivasti Caron syömien nappuloiden suhteen on toimitusvaikeuksia eli jotain muuta pitäs koiralle syöttää, vanhat papanat ku on käytännössä loppu. Argh, ei oo aina helppoa tää koirallisen elämä. :p

    VastaaPoista
  2. Ai niin ja sitä piti sanomani vielä, että jestas, ku Kingi onkin kasvoiltaan veljensä näkönen tossa kuvassa! :O

    VastaaPoista
  3. Ja täällä en ole vielä uskaltanut antaa luita,pelkään että mahat sekoo,oon antanu luullista kalkkunaa.Paljon olisi vielä opittavaa :)Ja ihan hitusen napukoita lisukkeeksi,ehkä 2-2,5kg
    koira kuussa,hups!

    VastaaPoista
  4. Bemary: Kannattaa joo miettiä perusteellisesti ennen kuin tekee vaihdoksia suuntaan tai toiseen. Kyllä se ajatus siitä selkiytyy, kun mietit rauhassa. Mä olen kans noita Caron kuvia katellessa välillä vetässy henkeä - niillä on joissain kuvissa ilmeet ja maski niin samanlaiset :)

    Niilo ja Jalo: Meilläkin mennään lihaisten luiden kanssa varoen. Mun tuuri on niin uskomaton.. Broilerin ja kalkkunan kauloja olen nyt syöttänyt. Häränhäntiä kokeilin yhdessä vaiheessa, mutta siitä meni vatsa sekaisin. Nyt uutena tuli nuo kalkkunan kaulat, niitä onkin jotenkin palkitsevampaa syöttää tuon kokoiselle koiralle kuin kanan vastaavia. Näistä ei ole tullut oireita. Haa! Kiinnostaa tuo teidän nappulalisä - miksi syötät vielä niitä? :)

    VastaaPoista
  5. Tietoa raakaruokinnasta on tarjolla ihan hirvittävät määrät ja muistan aluksi olleeni itsekin ihan sekaisin sen suhteen, että ketä tässä nyt pitäisi uskoa. Kunnes tajusin, että pitää uskoa koiraa ;) Pikkuhiljaa totuttamalla ollaan päästy tilanteeseen, jossa kaikkia mahdollisia luita voi syöttää, joskin niitä kovimpia (hevosen, hirvien, peurojen) luita en uskalla antaa. Lähinnä pelkään, että tuolta vanhemmalta lohkeaisi hammas, sen verran ronskisti vetää luita naamaansa.
    Omaksi yllätyksekseni sian sorkat ovat ainakin meillä tosi hyvin sulavaa tavaraa. Toki sisältävät pieniä luunkappaleita, mutta meillä ei ole ollut mitään ongelmia sen suhteen. Ja ne on mukavan halpoja!

    VastaaPoista
  6. Niin se pitää tehä. Tuttava koitti barffausta ilman kunnon perehtymistä asiaan ja kohta alkoi koiralla turkki harveta. :( Ei kiinnosta koittaa ite kovin hepposin tiedoin, mitä vaivaa ja puutosta omalle koiralle sais kehitettyä...

    VastaaPoista
  7. Hyvä kysymys,meillä Niilo huono syömään ja ehkä koitan pitää pienellä lisällä napukoita painoa.Ja jotenkin tuntuu että varsinkin kanakasvismix kupin pohjalla on jotenkin tyhjä annos ja entä vitskut,ja Niilolle herkkä mahaisena tuskin luut ja rasvalisä sopii,vaikeeta:O Meillä kyllä menee kuuriluontoisesti b-vitamiiniä!

    VastaaPoista
  8. Tiina: Avainsana minunkin mielestä on tuo pikkuhiljaa. Aloitus tehdään kertarysäykselllä - vaihdetaan päittäin nappulat raakaruokaan - mutta alussa mukana on vain jo ennestään tuttua lihaa/luita ja aina uuden lisäykset tehdään harkiten ja seuraten sitä peräpäätä. Mitä se tuottaa ;) Tietoa on netissä paljon ja itse tykkään käydä luennoilla, joissa pääsee suoraan kyselemään mieltä askarruttavia juttuja. Noista hammasvaurioista olen minäkin kuullut. Mistä tulikin ihan toinen asia mieleen, Rubin kertoi mielenkiintoisen jutun: riistäeläinten luut ovat tiheämpää luuainesta kuin tuotantoeläinten ja tästä syystä riistaeläinten luut saattavat aiheuttaa joillekin oireita vaikkei muista luista niitä saisikaan. Saattaa vaatia siis enemmän totuttelua. En tiedä olisiko tällä luun tiheydellä sitten yhteyttä noihin hammasvaurioihinkin? Vai siansorkkia - mä olen yrittänyt metsästää siansaparoita. Pitänee alkaa Googlettamaan lähiseudun sikaloita ;)

    Bemary: mulla ainakin näin alkuvaiheessa on mukana excell-taulukointi, jolla seuraan syötyjä lihoja, luita, määriä, eläinvalikoimaa, mahd. ravintolisiä, kellonaikoja jne. Mulla se on auttanut vähän tuohon huoleen, saako koira tarpeeksi monipuolisesti ravintoa. Mutta tokihan sitä pitää se tehdäkseen tietää mitä tavoittelee! ;D

    Niilo ja Jalo: Ok, kiinnostaa siksi että moni tuntuu sekaruokkivan vaikka taas näitä kolmea barf-ruokkijaa yhdisti se, että heidän mielestään sekaruokinta oli ruokintatavoista haastavin. En tosin osaa sanoa, menetkö noilla määrillä vielä siihen joukkoon ja jos teillä ei ole ollut ongelmia niin sitten toimii teillä näin! Mulla on kanssa ollut ongelmia nyt tuon Kinkun painon kanssa :/ Tuntuu että kaikilla muilla koirat lihoo raakaruoalla, mutta meillä on taas mun mielestä hoikistuttu. Alussa näytti että Kinkku lihoi ja se söi hyvin, mutta nyt se on alkanut säännöstellä ruokaa (ei syö kaikkea) - ja se näkyy siinä heti. Sillä on nyt ollut vähän aikaa huono ruokahalu. Seurailen nyt sillä silmällä pitäskö käyttää lekurilla (nielutulehdus mahd. vaikka sen nielurisat on leikattukin, prkl - ihan oma tarinansa sekin).

    Ja kyllä meilläkin otetaan joitain ravintolisiä vaikka sitäkin kritisoidaan. Kunhan saan tuon luupitoisuuden nousemaan lihaisten luiden valikoiman laajentuessa voin vähentää näiden käyttöä. Mä myönnän kuuluvani tähän paheksuttuun "varmuuden vuoksi" -kastiin.

    VastaaPoista
  9. Huhhuh, pistää hengästyttämään noi sun taulukot! :D Kuulostaa mun herneaivoille aivan liian monimutkasilta ja -puolisilta jutuilta...

    Osaatko muuten yhtään yksilöidä mitkä ruoat maistuu Kinkulle yleisesti ottaen parhaiten? Mietin ihan sillä, josko se auttais löytämään Carollekin evästä, joka maistuu ongelmitta. Sekaruokintaa tässä vähän näin alkuun harkitaan, ku ei tosiaan sitä tietoa barffauksesta vielä tarpeeks löydy, että vois siihen siirtyä kokonaan. Kurjaa, että Kinkku taas nirsoilee, vaan niinpä ne paistaa velipojankin kylkiluut taas vaihteeksi. :(

    VastaaPoista
  10. Bemary: noi taulukot on varmaan työn varjopuolia - ei muut näin taulukkotarkkoja varmasti ole ;) Tottunut siihen että projekti vaatii seurantaa - ja projektihan tämä mulle vielä tässä vaiheessa on. Sitten kun tulee aikaa, kokemusta ja varmuutta lisää niin heivaan tuon syrjään. Ehkä.

    Että mikäkö Kinkulle maistuu. No nopsaan lueteltuna kana-kasvismix, poromix, poron jauheliha, kalkkunankaulat (se ei ehkä muuta söiskään jos sais valita) ja häränhännät (mut näistä sille tuli oireita joten ei nyt ole saanut), maha, kaikki rasva (varsinkin sian selkäihra ja lampaanrasva, näyttää muuten ihan aivoilta ja mun mies saa sätkyn joka kerta kun sattuu ruoka-aikaan paikalle ;) Tällä hetkellä ihan nou-nou on lohi - eli jää syömättä. Tosi ikävää, kun ennen se sitä vielä söi.

    VastaaPoista