13 marraskuuta, 2013

Röllimetsästä risukoksi

Uno Röllimetsässä lokakuussa 2009.
Meidän seudulla on viime vuosina kaadettu yhä kiihtyvään tahtiin laajoja mettäalueita. Valitettavasti meidänkään ulkoilumaastot ei ole säästyneet hakkuilta ja metsäkoneiden myllerrykseltä. Yksi suosikkimetsistämme ajettiin alas viime keväänä. Se oli isoine vanhoine kuusineen ja kelopuineen kuin lumottu satumetsä. Pehmeä sammalalusta täynnä puolukan ja mustikan varpuja. Muutama pieni soinen lampi, joiden päällä syysaamuisin leijui salaperäinen usvakerros. Nimesin tuon metsän aikoinaan Röllimetsäksi. Se oli Ricon ja Unon lempimaasto, kaikkine ihanine muistoineen minulle niin tärkeä että Unon poismenon jälkeen harkitsin jopa sen tuhkien levittämistä sinne... Luulin tosiaan kaikki nämä vuodet, että metsä on luonnonsuojelualuetta tai vastaavaa, koska se oli niin koskemattomaksi jätetty - ja sen vuoksi juuri niin täydellinen. Harmillisesti olin väärässä. 

Pehmeä sammalmatto.
Usvan peittämä lampi.

Nykyään näkymä lammelle näyttää tältä.

Niin kurjalta kuin se välillä tuntuukin, käyn edelleen kerran viikossa koneiden mylläämässä maastossa Kingin kanssa ulkoilemassa. Vaikkei maisemat enää silmää hivele, niin maastopohja tällaisenaan toimii hyvänä harjoitteena koiralle askelluksen, kropan ja takapään hallinnan kannalta.

Isot upeat puut ovat muuttuneet pystyyn kuolleiksi mustekaloiksi.

Kingille (ja allekirjoittaneelle) maasto tarjoaa jos minkälaista ylitettävää ja alitettavaa estettä.

Välillä pääsee oikaisemaan isorenkaisten koneiden renkaanjälkiä pitkin.

Tännehän voisi hukata sakemannin maastoväreissä.

Vielä ennen koneita, täällä bongasi hämmästyttävän usein hirviä. Nyt en ole nähnyt ainuttakaan.
Kovasti Kingi kyllä jotain vainusi. Bensaa? ;)

Röllimetsässä oli useita tällaisia uskomattoman kokoisia linnunpönttöjä, liekö pöllöille tarkoitettuja?
Nyt ne lojuvat maassa hylättyinä muistoina.


Kingistä tämä on mitä mukavin maasto ulkoilla.
Niin muuttui Röllimetsä risumaastoksi. Uusi satumetsä on vielä hakusessa.
Jospa meillä olisi joku päivä ihan oma sellainen. Siitä unelmoidessa...

- Katjamaarit -

5 kommenttia:

 1. Mä haluaisin HALPAA bensaa vainuavan koiran...

  Meillä on vielä täälläpäin tallessa yks todella samanlainen röllimetsä (ehkä useampikin, löytämätön), vaan eipä kaukanakaan siitä, ku jo törmää lukuisiin möliseviin metsäkoneisiin. En usko niiden ehtivän vielä tänä vuonna röllimetsään saakka, mutta ens vuonna sekin voi olla jo totta. Masentaa, ku niin kauniit maisemat pilataan ja noita täydellisiä lenkkimaisemia pitää lähteä ettimään jostain kauempaa.

  VastaaPoista
 2. Näin se menee, mettää myydään joka paikassa. Se on vain aina oma hommansa löytää uusia h y v i ä mettämaastoja. Tuokin oli sellainen, jossa saattoi vaivatta patikoida päivän asutukselta rauhassa, ilman että tartti kompassia/karttaa tai samaa ympyrää tallustella.

  Hmm, mä olen haaveillut rahaa vainuavasta koirasta, mutta toi halpa bensa vois olla yhtä tuottaisa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä tekemistä juu, mut kaipa noita sitte kummiskin aina löytää, vaikka pitäis laajentaa sitä kuljeskelureviiriä jonkin verran. Ei mut jos röllimetsää on kamala ikävä, nii tervetuloa Kinkun kanssa metsäilemään meiän kuusikkoon! Ja saa toki tulla muutenki. ^^

   Bensakoirassa ois ideaa, vaan ku miettii, että mitenkä sitä sitte hommaansa kouluttais. Käskee haistelemaan bensaa? :D Aika paha, pidemmän päälle.

   Poista
 3. Sama täällä, kahden viime vuoden aikana metsää ympäriltä pantu matalaksi ja yksikin meidän metsä on täynnä lojumaan jätettyjä runkoja, miksi?? ja siellä hypitään, Joo pojille kuntoiluu ja mulle kompasteluu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista kuulla, että teillä on käynyt samoin. Ainakaan tuossa meidän metsässä ei metsäpohja enää toivu koneiden mylläyksestä, sen verta raa'an näköistä jälkeä. En tiedä mitään metsähakkuista, mutta tuli mieleeni, että jos puut on jätetty maastoon niin voisko kyseessä olla metsän harvennus ja nämä puut ois jätetty tarkoituksella maatumaan? Siis puhdas arvaus.. Tai sitten maanomistajalta on loppunut nappulat kesken, eikä ole enää ollut varaa puiden keruuseen ;P

   Heh, kompastelu kuulostaa tutulta - kunhan varjelee kameraa/kännykkää vaan pahimmilta alastuloilta.

   Poista