05 tammikuuta, 2012

Se sohva

Mä olen tullut siihen päätelmään, että meidän pitää vaihtaa sohva. Huomattavasti huonompaan. Meidän nykyinen sohva on ihan liian mukava maata. Vaatii miltei yli-inhimilliset voimat vastustaa Sen maagista kutsua, kun pitkän työpäivän jälkeen kotiutuu tuolta pimeästä vesisateesta. Työvaatteita vaihtaessa treenikamoihin olohuoneessa tuijottaa hiljaa ja hievahtamatta Se sohva. Sen pehmeän lämpöisen syleilen miltei tuntee nahoissaan..

En tiedä mistä eilen illalla kehitin tarmon, jonka avulla heti kotiuduttua pakkasin koirat autoon ja ajoin takaisin 30 km sekä toiset rapiat päälle - treenatakseni koiraa koskettamaan keltaista palloa. 120 ajokilometriä ja 10 minuuttia koiratreeniä versus Se jumalaisen pehmeä sohva kotona. Viimeiset kolme viikkoa mä olen hävinnyt tämän taistelun sohvalle, tunnustan, mutta eilen, eilen mä kasvatin taas selkärangan! (varmuuden vuoksi kuitenkin - myydään Se sohva)

Treeneihin. Kinkku oli eilen loistava. Se oli tosi energinen, aktiivinen, halukas tekemään jotain hauskaa mun kanssa ja hallin hajutkin sitä kiinnosti vain ensimmäiset 5 min (niistä kymmenestä ;) Saatiin kehuja siitä, et ollaan harjoiteltu kotona, se kuulemma näkyi (pitääpä muistaa lotota) joten kouluttaja totesi että on aika siirtyä eteenpäin. Jihaa - ajattelin, nyt alkaa hippulat vinkua! Mun on edelleen vaikea mieltää tätä naksutin-kosketuskeppi -koulutuksen toimintojen palastelua. Se seuraava askel tuntuu aina niiiiin pieneltä, mut kaikessa pienuudessaan niin hemmetin monimutkaiselta. Oi niitä aikoja, kun mulla oli patukka jolla sohia sinne päin... ja avot! koirakin toimi (sinne päin).

Sain valita keskitytäänkö seuraavana istumiseen, maahanmenoon vai luoksetulon loppuasentoon. Koska Kinkulla jää luoksetulon loppuasento hyvinkin väljäksi valitsin sen. Sitten alkoikin se liikkeen "palastelu" ja jo muutaman minuutin aikana mä ymmärsin miksi tämän operantin koulutustavan sanotaan olevan hyvä väsytyskeino - mähän olin ihan poikki!! Jos verrataan mun normaaliin treenitapaan niin mä otan patukan ja sen avulla "vedän" koiraa lähemmäksi samalla kun otan askeleen taakse. Thats it. Mut tää uusi tapa: naksutin ja kosketuskeppi oikeassa kädessä, oikea käsi niin että keppi on vartalonmyötäisesti sun edessä keltainen pallo alaspäin. Otat askeleen taaksepäin, koiran pitää seurata perässä ja koskea kuonolla palloon, jolloin klikkaat ja vasemmalla kädellä annat makupalan oikean käden vierestä edessäsi, niin että se vasen käsi on vielä oikein päin eli kämmen sinuun päin ja tässä vaiheessa muistat myös pysähtyä. Eikä se namupala saa tipahtaa lattialle (koska koira nuuhkii jo tarpeeksi lattioita). Käytännössä: "ai niin mun piti liikkua, klik, äh, se makupala putosi - ai nytkö mä en saanu liikkua, klik, sori ei pitänyt, auh, siinä kädessä ei ole makupalaa Kingi, nyt se klikkerikin putosi - se ei ole makupala Kingi!, ai niin pitikö mun liikkua...." Miten tyhmäksi sitä ihminen voikaan itsensä tuntea ja tällaisella kädettömällä, jolla jo pallon oikea-aikainen heittäminen oikeaan suuntaan on elämää suurempi haaste - tällaisella ihmisellä operantti kouluttaminen on lähestulkoon mahdoton haaste. Mut mä yritän. Palkitakseni kärsimykseni (koirallahan oli vain hauskaa - epäreilua ;) ostin uuden kirjan. Tätä on mukava lueskella Siinä sohvalla. Ennen kuin se vaihdetaan huonompaan.


Uusi kirja - ja Se sohva.

* * * * *

Ja meillä on uusi lukija - hienoa Sanni!
Toivottavasti viihdyt ja ehdit silloin tällöin kommentoimaan blogia.
*GLUP*
Uusi temppumme on nimeltään Kirosana.
Siinähän se hyvin Fifin harjoitteiden rinnalla...
- Katjamaarit

12 kommenttia:

  1. Ai että meikäläinen repesi tätä tekstiä lukiessa! Ihan mahtavaa.. Ja niiiin tunnistin myös itseni.

    VastaaPoista
  2. Moikka!

    Päätin liittyä tämän teidän blogin lukijaksi, kun kuumeilen aivan mielettömän paljon omasta saksanpaimenkoirasta. Meillä on ollut sellaisia lapsuudenkodissa aikanaan viisikin kappaletta (eri aikoihin tosin), joten ne ovat todellakin raivanneet tiensä tähän sydämeen.

    Tällä hetkellä mulla on kuitenkin englanninspringerspanieli, josta yritän kouluttaa mahdollisimman hyvää taipparikoiraa, saa nähdä miten onnistutaan :) Käy ihmeessä kurkkaamassa myäs meidän blogia http://perkypiranja.blogspot.com, tuolla vasta kaksi tekstiä, kun muutettiin wordpressiltä (perkypiranja.wordpress.com) tänne.

    Palatakseni takaisin tähän saksanpaimenkoira-aiheeseen, teillä on aivan ihania kuvia täällä blogissa. Kuumeeni nousi kertaheitolla aivan mielettömiin lukemiin! Olen kyllä jo kasvattajan kanssa asiasta keskustellut useaankin otteeseen ja mahdollisesti meille muuttaa kesällä/syksyllä sitten käyttölinjainen sakutyttö. Tästä on vielä miehen kanssa vähän kädenvääntöä, hän kun haluaisi irlanninsetterin :)

    Jään innolla odottelemaan uusia päivityksiänne, etenkin niitä, missä on paljon kuvia! :D

    VastaaPoista
  3. Tiina: Harmi ettei olla samalla kurssilla, meillä vois olla hauskaa! ;)

    No Morjens Sanni! Olipa kiva kuulla sun taustoista enemmän. Jos sakemannit kiinnostaa niin ei tämä blogi ihan väärä paikka ole =) Kuvia tulen jatkossakin julkaisemaan reilulla kädellä - sen verran tuo kameran hihna aina kutittelee kädessä. Kun vain saataisiin aurinkoisia ja valoisia päiviä lisää kuvattavaksi!

    Pitääpä käydä tutustumassa blogiisi - toivottavasti kesällä/syksyllä siellä seurataan touhukkaan sakemanninpennun tohinoita! Joo, toi pentukuume ON tarttuvaa ;)))

    VastaaPoista
  4. Meiltä löytyy jo kaks naksutinta. Uusimman ostin vasta pari viikkoa sitten, vaan lopullinen hurahtaminen oottaa vielä nurkan takana, perhana (enkä löytäny kirjakaupasta naksukirjaa, vaikka koitin bongailla). Tossa loppuvuodesta alotettiin se ihan alkuvaiheen naksutteluharjottelu, vaan se lopahti joulu- ja valmistumiskiireisiin (sun muihin tosi meheviin tekosyihin) ja tuntui, ettei Caroa oikein innostanu ne namitkaan aina tarpeeks. Täytyy alottaa uudelleen alusta, kunhan sais vaan siitä motivaatiosta kii ja keksis mitkä namit tolle kelpais aina... Tympäsee etukäteen, jos homma taas tyssää kummankin osapuolen motivaation puutteeseen. x) Aihe kummiskin kiinnostaa, joten enemmän ku innolla lukisin lisää teiän naksuttelujuttuja! :)

    VastaaPoista
  5. Meillä olis huomenna kurssin vika koulutuskerta ja mä en kyllä ole oppinut vielä - no, mitään. Ei siksi ettei kurssi olisi hyvä (päinvastoin) mutta noi useat poissaolokerrat on hidastaneet mun oppimisprosessia. Huomenna pitäs ilmottaa jatketaanko, mut mä nyt vielä mietin. Se patukka toisella olalla ja klikkeri toisessa kädessä... Kerron loppuviikosta kumman valitsin. Pahoin pelkään, et jos en jatka kurssilla (ilmeisesti olen siis ensimmäistä kertaa jäänyt luokalleni ;) naksutininnostus (hah, innostus?!) jää meilläkin tähän huumaan ja voin lahjoittaa pian sulle tuon kirjan ;)) Meillä on muuten sama homma, hyvät makupalat hakusessa. Vinkkaahan jos löydät jonkun superin!

    VastaaPoista
  6. Ai teiltäkin löytyy Se Sohva! Kuulostaa niin tutulta tuo Sen Sohvan maaginen kutsu mille häviää yllättävän usein :D

    Lähes kaikki kaverinikin kieltäytyvät ottamaan mukavaa asentoa meidän sohvalle - siihen nukahtaa lähes takuuvarmasti!

    VastaaPoista
  7. Joo ne poissaolot vaikuttaa taatusti asian omaksumiseen kummasti. Mulla on oman opiskeluhistoriani ansiosta aika - kröhöm - vankka kokemus aiheesta.

    Ja vaikka kirjalahjoitus kutkuttaiskin suuresti, nii silti ehottomasti kannustaisin jatkamaan sitä naksuttelutreeniä! Täytyyhän mulla katos olla joku viisas tuttu, jolta voi kysyä apua siihen, että miks hiivatissa oma koulutus ei etene yhtään niinku mä haluan ja miten saadaan tyhmä koira (eli viisaan koiran tyhmä emäntä) tajuamaan mitä emäntä siltä haluaa (eli miten opettaa tyhmä emäntä kouluttamaan viisasta koiraa oikein). :D Vakavasti puhuen musta naksuttelussa on tosi paljon järkeä (kunhan sen tekniikan tajuaa ja se ei ookaan ihan yksinkertasta, vaikka ensin muuta luulis), vaikka oonkin sinällään melko väärä henkilö arvostelemaan eri koulutuksia muun kuin maalaisjärjen avulla (ai MIKÄ järki? Kenellä?), kokemustahan mulla ei koiran kouluttamisesta kummemmin oo ennen tätä nykystä riiviötä. Sitä ei varmaan lasketa, jos on opettanu perhoskoiran antamaan tassua, aivastamaan ja kuolemaan..? xD

    VastaaPoista
  8. PS. Joo, vinkkaan supernamista heti sinä päivänä, ku keksin jotain tosi nokkelaa. Jos vanhat merkit asian testaamisen suhteen pitävät paikkansa, se tapahtuu aika pitkälti samana päivänä ku helvetti jäätyy, eli ei kannata kauheen kärsimättömästi ootella... :D

    VastaaPoista
  9. Henna Glade: kuulostaa ihan siltä, että teidän sohva on hankittu samasta paikkaa kuin meidän! Nää on jotain Nukkumatin lemppareita =) Teretulemast lukijaksi!

    Bemary: mun mielestä noita sun tempun opetustaitoja ei suinkaan tule aliarvioida! Nimim. muutamaa sellaista samanaikaisesti treenaava (heleppoo ku heinän teko, argh ;) Btw - päätin jatkaa kurssilla, josko meitä enää otetaan jatkossa mukaan. Mut siitä, mitä tänään tapahtui kirjoittelen myöh. *pyörittelee epäuskoisena päätään*

    VastaaPoista
  10. Jee, peukkua hyvälle päätökselle! :) Eikä saa pitää ihmisiä tommosessa jännityksessä. Tää tahtoo heti tietää, jotta mitä ihmettä? :O (Minäkö kärsimätön? No en...)

    VastaaPoista
  11. Kirjoittelen tuosta meidän "viimeisestä" kurssikerrasta ihan piakkoin! :)

    VastaaPoista