13 maaliskuuta, 2012

Tutkimuksissa

Mistähän sitä taas aloittaisi (tyypillinen esimerkki; älä aloita ainakaan näin)... Kinkulla on jo jonkin aikaa ollut närästysvaivoja tai niihin luettavia vaivoja. Viime aikoina ne on vaivanneet sitä ihan ruuan antoajankohdasta riippumatta ja aamuöisin se heräilee nieleskelemään kuuluvasti/märehtimään. Reilun vuoden ikäisenähän siltä poistettiin nielurisat jatkuvien nielutulehdusten vuoksi ja mielestäni tuon jälkeen tuo näkyvä nieleminen alkoi pikkuhiljaa. En osaa kuvailla oiretta kuin sanalla nieleminen; kuuluva ja ulospäin havaittava nielaisu. Ja useita kertoja peräkkäin. Tuolloin nielurisaleikkauksen yhteydessä meille kerrottiin että usein nämä tulehdukset on sekundaarisiä (tai -däärisiä, ymmärrätte pointin kuitenkin) ja epäiltiin olisiko alkuperäinen ongelma se että sillä nousisi vatsahappoja nieluun. Asiaa ei sen kummemmin lähdetty eteenpäin tutkimaan.

No, nyt mentiin taas lekurille nielemisoireisen takia. Epäilin nimittäin että taustalla voisi olla nielutulehdus (se voi edelleen saada nielutulehduksen vaikkei sillä ole risoja). Tai niinhän mä luulin! Nimittäin toinen nielurisoista oli kasvanut takaisin. Kuulemma ihan normaalia, joskus kasvavat takaisin - nice to know tässä vaiheessa. Kertoisko joku miksi niitä sitten edes leikataan, perhana. Kinkulla oli nielussa ärtyneisyyttä ja takapuolessakin tulehdusta (nuolee peppua ja pöpöt tykkää liikkua paikasta seuraavaan) - ja saatiin sitten antibiootit ja myös vatsahappoja salpaavaa lääkitystä - kun taas epäiltiin että vatsahapot on näiden oireiden takana. Käytiin myös aika pitkä keskustelu raakaruokinnasta ja eliminaatiodieetistä. Meille ehdotettiin eliminaatiodieetiin aloittamista ensisijaisesti nappuloilla tottakai, kun se raakaravinnolla on kuulemma niin hankalaa. Kummallakaan, hoitajalla tai lekurilla, ei kuitenkaan ollut kokemusta raakaruokinnasta. Mutta en nyt tässä palaa tähän keskusteluun enempää - ollutta ja mennyttä. Lupasin pohtia asiaa. Kinkku alkoi heti seuraavana pvänä yrjötä kaiken ruuan ja vaikka sain ohjeet seurata antibiootin vaikutuksia ja tarvittaessa vaihtaa sen niin mielestäni nuo vatsahappolääkkeet aiheutti vaivat ja lopetin niiden antamisen kokeeksi. Samalla koira lopetti yrjöämisen. Myöhemmin viikko-pari tämän jälkeen kävin syventävällä raakaruokintaluennolla ja siellä minua valaistiin asiasta: jos koiran vatsahappojen toimintaa estetään/hillitään raakaruokinnassa jossa niillä on muutoinkin hommia enemmän, tietenkään ruoka ei sula ja oksennus on enemmän kuin odotettavaa. Kappas! Arvatkaapas välitinkö nämä terveiset myös tuonne lekurille.

No, takaisin alkuaiheeseen. Nieluoireet ei antibiootista huolimatta hellittäneet ja saatiin sitten passitus jatkotutkimuksiin YESille. Siellä Kinkku kävi viime vkolla vatsan ultrassa. Lisäksi otettiin liuta verikokeita ja toki tutkittiin nielua. Kyhmyisesti kasvaneesta nielurisasta otettiin näyte myös. Kaikki ok - myös tuo peppu. Taas epäily kohdistui vatsahappoihin - olisiko se sittenkin allerginen jollekin ruokavaliossa. Lopputulemana suositus aloittaa eliminaatiodieetti. Tällä kertaa kerrottiin avoimesti ettei parempaa tietoa raakaruokinnasta ja sen vuoksi suosittelivat erästä hyvin sulavaa nappulaa. Voisin tehdä sillä kahden kuukauden kokeilun, jos oireet rauhoittuvat niin jokin nyk. ruokavaliossa ei sovi Kinkulle. Sitten lisätä pikkuhiljaa lihavalikoimaa (oletuksella että jatkan raakaruualla) ja seurata oireita. Toinen vaihtoehto aloittaa eliminaatiodieetti raakaruualla. Supistaa nyk. viiden - kuuden elukan valikoima yhteen ja mennä tällä pari kuukautta. Ongelmana tässä se, että Kinkku on syönyt kaikkia elukoita ja ideaalitilannehan olisi, että koe tehtäisiin jollain mitä se ei ole syönyt. Pitäisi saada lihan lisäksi sisäelimiä, rasvaa ja luita myös. Lisäksi pitäisi teettää/tarkistuttaa eliminaatiodieetin ruokavalio Heidillä/Malinilla, koska haluan varmistaa että kaikki oleellinen olisi huomioitu. Tässä nyt vähän painiskelen. Aluksi olin ihan nou-nou emme palaa nappuloihin (mitä oireita vaihto nappuloihin sitten toisi tullessaan ja epäreilua tällä aikavälillä koiraa kohtaan, raakaruokintaa takana reilu puoli vuotta, hyppiä ruokintatavasta toiseen). Sitten taas välillä... Miten tuo selviää riisutulla raakaruualla monta kuukautta, saako kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet ja ja ja ... mitä se söisi? Miljoona kysymystä nyt päässä. No, ensi vkolla Kinkku menee  vielä vatsalaukun ja ilmeisesti myös ohutsuolen tähystykseen. En ihan ymmärrä miksi se piti tässä välissä ultrata kun oletin sen menevän suoraan tähystykseen. Noita vatsahappoja tässä kun on nyt epäilty niin monet kerrat.

Kaiken lisäksi Kinkku sitten on nuollut punaiseksi vatsan ajellun alueen ihon ärtyessä geelistä, jota käytettiin ultrauksessa. Kuulemma se aiheuttaa joillekin ärtymystä ja on hyvä pestä pois. Tämän tiedon kuulin kotiutuksesta kaksi pvää, kun lähdin soittamaan takaisin päin mikä neuvoksi. Nyt meillä sitten ollaan päivät kotona vatipäinä. Ihan turhaan. Meillä on näissä kotiutuksissa ollut huono tuuri (tämänhän olisi voinut kertoa tuossa yhteydessä). Viime kerralla Ricolle oli jäänyt kanyyli jalkaan, joka sitten kotona piti poistaa itse.. Not a big deal, mutta mä meinasin pyörtyä pari kertaa ennen poistotoimenpidettä. Liikaa empatiaa.. ja mä joskus haaveilin eläinlääkärin ammatista ;)

Hirvittävän pitkä sepostus. Mut nyt on tullut ihan ajatuksenvirtaa ja mun pään sisällä myllertää sekavat ajatukset. Olen nyt tullut tässä vaiheessa siihen puolimatkan päätökseen, etten aloita eliminaatiodieettiä ennen kuin Kinkku käy tähystyksessä. Muutoinhan tilanne voi muuttua tässä matkalla ja alkuperäinen syy jää selvittämättä. Eli haluan tietää mitä siellä vatsassa/suolistossa tapahtuu nyt. Tällä ruualla.

Ja rasvaa (eläinrasvaa) ei sais antaa. Se ärsyttää sitä mahaa entisestään jos siellä jo nyt ongelmia. Sitä rasvan saamistahan tässä raakaruokinnassa painotetaan koko ajan. Ja just kun mä olen saanut sen lihomaankin  (painoi nyt 35kg, ed. kerralla vajaa 33kg). Enpä tiedä mitä tässä vielä kevään aikana joutuu tämän ruokinnan suhteen tekemään... Sillä toki edetään, mikä on koiralle paras vaihtoehto.

Ps. Niilolle ja Jalolle tiedoksi siihen vakuutuspostaukseen liittyen:  tämän kertaisten tutkimusten hinta vajaa 600 euroa, omavastuu reilu 130 euroa. Näissä summissa alkaa se vakuutus maksamaan itseään takaisin.


- Katjamaarit -

4 kommenttia:

  1. Kyllä ja voi kauhia! Tietenkin hyvä että vakuutus tulee vastaan,mutta ihaninta ettei tarvitsisi lainkaan vakuutusta! Luin kahteen otteeseen ja jäin miettimään meinasiko se lääkäri että raakaruokinta aiheuttaa vaivoja? Vai jokin tietty ruoka aine kuten ihmisen närästys ( kokemusta) ja ihmettelen kuinka nappulat parantaa tämän,noh,pääasia että tutkitaan ja että vaiva olisi helposti hoidettava.
    Meillähän Niilo jostain syystä oksenteli roikkarin nappuloilla aikoinaan,nyt muuten ei tosiaan ole oksennellut lainkaan.
    Meidänkin eläinlääkäri tuntuu vaivan kuin vaivan kohdatessa suuntaavan katseensa hilssin hyllyyn ja josko näitä..?
    Paranemisia

    VastaaPoista
  2. Että teitä koetellaan! Pistää vihaksi. :( Meillä ei tommosia nikotteluhommia oo koskaan ollu, mut herkkä poika toi on oksentelemaan ja sekottamaan vatsaansa, jos vähänkään syö jotain epäsopivaa. Tiiä sitte pitäiskö asiaa tutkia enemmänkin vai tyytyä siihen (kuten tähän asti), että vähintään kerta viikkoon siivotaan keltasia kuohaoksuja lattialta. Maha ei onneks oo läheskään noin usein sekaisin, ne oli pentu/teiniaikojen yleisiä ongelmia ne, ku nappulaa syötettiin. Kurjalta kuulostaa toi teiän mahollinen "pakkopaluu" nappuloihin, meillä se ei nimittäin tulis onnistumaan ollenkaan. Eilenkin pitkästä aikaa sai pari desiä nappulaa raakaruoan seassa (koitetaan syöttää hiljalleen pois, mitä tallessa on) ja sinnehän ne kupin pohjalle syömättä jäi, vaikka kaiken muun vetikin huiviinsa. x) Se on monesti se nappula, jota lekurissa tarjotaan heti ensimmäisenä, rahaahan ne siitäkin myynnistä saavat. Meillä on kissa lekuriruoalla virtsakiviongelmien vuoksi, vaikka oon aika varma, että muitakin vaihtoehtoja ois. Se vaihtoehtoisen ruokavalion selvittäminen on vaan niin ison työn takana (etenkin nirson eläimen suhteen), että laiskana sitä tyytyy helposti maksamaan niistä kätevistä nappuloista, jos ne vaan syöjälleen maistuu. Hankalia juttuja, joten ei ihmekään, jos mietityttää.

    VastaaPoista
  3. Mites teillä jaksellaan? Toivottavasti kysymyksiin on löytynyt vastauksia ja parempaan päin ollaan menossa?

    VastaaPoista
  4. Tämä taisi olla aikalailla viimeisiä jollei viimeisin postaus ennen kuin blogin päivitys jäi valitettavasti tauolle. Voisin palata aiheeseen postauksella, jossa kerron kuinka tämän jälkeen kävikään. Vastaten samalla näihin tauon aikana tulleisiin tiedusteluihin.

    VastaaPoista